24 Ekim 2010 Pazar

Red Bull Dağıldı, Alonso Lider.





2010 Formula 1 Şampiyonası'nın Güney Kore'de gerçekleştirilen 17. yarışını Ferrari pilotu Fernando Alonso kazandı.

Olayların bitmek bilmediği yarışta Fernando Alonso, damalı bayrağı ilk sırada görerek 25 puanı elde etti ve Dünya Şampiyonası'nda liderliğe yükseldi. Ferrari pilotu ayrıca bu sezon 5. zaferini elde ederek en çok yarış kazanan isim oldu.

Şampiyonluk mücadelesinden kopmak istemeyen Mclaren sürücüsü Lewis Hamilton, yarışı 2. sırada tamamlayan isim olurken, sezonun sondan 3. yarışında podyumun son basamağı Ferrari'nin Brezilyalı sürücüsü Felipe Massa'nın oldu.

Sene boyunca yarışın olup olmayacağının belirsizliğinin ardından Kore'de yarış günü de tam bir belirsizlik yaşandı. Pistteki asfaltın yeni olması, yarışın öncesinde başlayan yağmurla birlikte pistte durmayı zorlaştırdı. Yarış önce güvenlik aracının arkasında yoğun yağmur lastikleriyle başladı ve ancak 3 tur atılabildi. Daha sonra yarış kırmızı bayraklarla durduruldu.

Uzun süre beklemenin ardından ya 10.05'te tekrar başlatıldı. 17. tura kadar güvenlik aracının arkasında götürülen yarışta güvenlik aracı çıktıktan sonra da olaylar bitmedi. Önce şampiyona lideri Mark Webber kaza yaparak yarış dışı kaldı ve kendisiyle birlikte Mercedes GP sürücüsü Nico Rosberg de kazadan nasibini aldı.

Daha sonra bir çok kaza yaşandı ancak günün öne çıkan olayları Red Bull sürücülerinin yaşadıklarıydı. Webber'in ardından Sebastian Vettel, tüm güvenlik aracı periyotlarından sorunsuz ayrıldı ve lider şekilde ilerliyordu. Alman sürücü şampiyonada liderliği fark atarak ele geçirecek gibiydi ancak 46. turda Alman sürücünün motorunun bitmesi Red Bull'un adeta kanatlarını kırdı.

Mercedes GP'nin 7 Dünya Şampiyonu pilotu Michael Schumacher, özellikle yarışın ilk bölümünde aşırı yağmur lastikleriyle en çok yer kazanan isimdi. Alman sürücü önce Robert Kubica'yı ardından Jenson Button'u geçerek 2 pozisyon kazandı ve önündeki yaşanan sorunlarla birlikte yarışı 4. sırada tamamlamış oldu. Böylece Schumacher İspanya ve Türkiye'deki en iyi dördüncülük derecelerini tekrarlamış oldu.

Robert Kubica yarışı 5. sırada tamamlayan isim olurken yarışın başında sorun yaşayan ancak ardından istikrarlı bir sürüş geçiren Force India sürücüsü Vitantonio Liuzzi 6. oldu ve bu sene en iyi sonucunu elde etmiş oldu.

Williams pilotu Rubens Barrichello, zorlu yarışta 7. olurken, Sauber sürücüleri Kamui Kobayashi ve Nick Heidfeld 8 ve 9. oldular. İki sürücü, birlikte çıktıkları 3. yarıştan da çifte puan sonucu almış oldu.

Günün son puanı Toro Rosso'dan Jaime Alguersuari'ye gitti.

Şampiyonluk mücadelesi içerisinde yer alan isimlerden Jenson Button, yarışın başında istediği tempoyu tutturamamasının ardından geçiş lastikleri için erken pite girdi. Ancak Button'un hem çok yavaş araçların arkasında kalması hem de güvenlik aracının onun hemen arkasından piste çıkması istediği fırsatların doğmasını engelledi ve son dünya şampiyonu sürücü yarışı Nico Hulkenberg'in ardından 12. sırada tamamladı.

Yeni takımların sürücülerinden en tepede yer alan isim Lotus'tan Heikki Kovalainen oldu. Ancak Virgin pilotu Timo Glock, çok iyi bir sonuç almaya giderken Toro Rosso pilotu Sebastien Buemi'nin kendisine vurması sonucu yarış dışı kaldı.

Yağmurun başından sonuna kadar etkili olduğu Kore yarışında 9 pilot yarışı tamamlayamazken şampiyonada durum tamamen değişti.

Uzun zamandan beri liderliği elinde bulunduran Red Bull pilotu Mark Webber, Kore'den puansız ayrılması sonucu 2. sıraya gerilerken, Alonso kazanmış olduğu 25 puan ile liderliğe yükseldi ve11 puan farka sahip. Vettel'in de yarıştan puansız ayrılması Hamilton'un klasmanda 3. sıraya yükselmesini sağladı.

Takımlar şampiyonasında ise Red Bull'un liderliği devam ediyor ancak liderin puan alamaması diğer takımların kendisine daha da yaklaşmalarını sağladı.

Sezonun sondan bir önceki yarışı olan Brezilya Grand Prix 2 hafta sonra gerçekleştirilecek.




Puan Durumu:

Pilotlar:
1. Alonso 231
2. Webber 220
3. Hamilton 210
4. Vettel 206
5. Button 189


Takımlar:

1. Red Bull-Renault 426
2. McLaren-Mercedes 399
3. Ferrari 374
4. Mercedes 188
5. Renault 143

Hiç yorum yok: