11 Mart 2010 Perşembe

Asfalt Ağlayacak...


Formula 1 2010 sezonu yarın (12 Mart) antreman seanslarıyla resmen başlıyor. Bu sezon, yeniliklerle birlikte ve 1999 yılından bu yana ilk kez, pist üzerinde 4 şampiyonun mücadele edeceği bir sezon olacak. Fernando Alonso, Michael Schumaher, Lewis Hamilton ve Jenson Button gibi şampiyonlarla, Felipe Massa, Sebastian Vettel, Mark Weber, Rubens Barichello, Niko Rosberg ve geçen yılın müthiş çaylağı Kaumi Kobayashi gibi isimlerle müthiş bir sezon geçeceğe benziyor. Gönül ister ki, Kimi Raikkonen'de bu müthiş sezonda aramızda olsun ama Raikkonen, Toyota'dan gelen teklifi kabul etmeyince, diğer takımlardan da beklediği teklif gelmeyince soluğu rallide aldı.


Yeniliklerle başlıyor dedik, yenilikler son yıllarda olduğu gibi genelde kurallarla ilgili. Bu sezon ön tekerleklerin çapı biraz daha küçüldü, geçen yıl difizör kurallarındaki boşluğu değerlendirerek şampiyon olan Brawn GP gibi bir takımın öne çıkmaması için bütün kurallar kesin hatlarla belirlendi. Ayrıca pit stoplarda yakıt ikmali yasaklandı. Böylece daha uzun araçlar oluştu haliyle de pit stop süreleri inanılmaz derecede kısaldı. Pite giriş-çıkış süreleri dahil yaklaşık 30-35 saniye olan süre kaybı, en fazla 20 saniye civarına düştü. Takımların sezon öncesi testlerinde pit stop çalışmalarına ağırlık vermeleri işin ciddiyetini ortaya koyuyur. Öyle ki, Red Bull süreyi 1,5 saniyeye kadar düşürmüş. Pit stoplar bu sezon çok şeyi değiştirecek.


Ve yeni takımlar; Virgin, Hispania ve efsanevi Lotus. Lotus ve Virgin sezon öncesi teslerde 4 saniye daha yavaş kaldılar diğer takımlardan. Hispania Racing ise aracını henüz geçen hafta tanıttı ve ilk sürüşlerini yarın antremanda yapacaklar. Yavaş kalmalarını bırakın, yarışı bitirebilirlerse çok büyük başarı demektir. Yeni takımlar bu kadar yavaş olunca pist üzerinde kargaşa çok olabilir, sıralamalarda ve tur bindirmelerde ilginç anlar görebiliriz.


Asfaltı ağlatacak kısma gelince. 4 şampiyon bir arada, altlarındaki araçlardan Mercedes Gp, biraz daha geride duruyor ama içinde M.Schummaher olunca her şey beklenir. Bakalım istediğini alamayınca sinirlerini kaybeden Şumi bu yıl neler yapacak. Kariyerini sekteye uğratan Alonso'ya kaybettiği 2 şampiyonlukta inanılmaz hatalar yapmıştı. Monaco'da sıralama turlarında aracını çok ters bir yerde durdurdu ve sıra cezası aldı. İstanbul Park'ta iki defa spin attı, yer kaybetti.
Sözün kısası işler yolunda gitmezse Şumi çok pişman olacak bu kararıyla her ne kadar aksettirmese de.


Büyük yarış pazar günü, yayınlar bu sene de TRT-1 de. Sezonun favorileri şimdiden belli olmaz ama Alonso, Hamilton ve Şumi olarak görünüyor. Bekleyip göreceğiz neler olacak.

Hiç yorum yok: