21 Eylül 2010 Salı

Taner Mi Sağır Federasyon Mu?


Dünyanın en genç olimpiyat şampiyonu haltercisi Taner Sağır, erken yaşta vücuduna
yüklenen kiloların kurbanı oldu, belindeki kronik sakatlıkla sporu bırakma noktasına geldi.


2004 Atina Olimpiyatı’nda 77 kiloda çıktığı podyumda toplam 375 kiloyla olimpiyat rekoru kırarak altın madalya kazandığında henüz 19 yaşındaydı Taner Sağır...


Dünyanın en genç olimpiyat şampiyonu haltercisi sıfatını aldığı o yarışmaya gelinceye kadar 13 dünya, 13 Avrupa gençler rekoru kırmış, yıldızlar ve gençlerde kazanmadık madalya bırakmamıştı. Ancak erken yaşında altına girdiği yüksek kiloların ‘acısı’ son yıllarda şampiyon haltercinin belini büktü, onu halterden uzaklaştırdı.


Öyle ki, bu isim rekorlar kırarak şampiyon olduktan sonra, ne hikmetse birden bir üst kiloda yarıştırıldı. (Aynı durum Halil Mutlu’nun ve “Asrın Güreşçisi” ünvanlı Hamza Yerlikaya’nın da başına gelmişti bir zamanlar.) Bir oyuncu efsane olduğu bir kiloda zirve yaptığı zaman hangi zihniyetle başka bir kiloda, yarışmaya zorlanabilir?


2004 Atina öncesi başlayan omurgasındaki deformasyon ve disk kaymasına rağmen dinlenmek yerine gençlik ateşiyle yarışmayı tercih eden 25 yaşındaki Sağır, artık ameliyat olmak ile halter kaldırmak arasında tercih yapma aşamasına geldi.13 Eylül’de Antalya’da başlayan Dünya Şampiyonası’na hazırlanmak üzere 3 ay önce antrenmanlara başlayan sporcu, yine ağrıları artınca şampiyonaya katılmaktan vazgeçti.


Doktorların omurgasının ancak ameliyatla düzeleceğini belirtmesine rağmen haltere devam edebilmek için bıçak altına yatmaktan kaçınan Sağır, tam bir açmaz içine düştü. Aylardır antrenman yapamayan milli halterci, ameliyat olmakla haltere veda etmek arasında büyük bir ikilem yaşıyor. Genç halterci için en ağırı ise kendi ülkesinde favori olduğu bir dünya şampiyonasını tribünden izlemek olacak.


Halter Federasyonu Başkanı Hasan Akkuş, Taner’i kaybetmek istemediklerini ancak durumun iyi olmadığını söyledi ve “Omurgası bitik, ameliyat gerek. Gençken madalya için çok fazla yüklenilmiş” dedi.


Peki Taner’cim, bütün bunlar olurken sen nerdeydin? Vücudunun bunları kaldıramayacağını sen bilmeyeceksin de kim bilecek? Ne diye kendini kullandırdın bu kadar? Hadi, yaşın genç, tecrübesizsin vs. diyelim. Yok mu senin gibi bir dünya şampiyonuyla gerçekten ilgilenecek bir adam, veli? Düğününde ortaya çıkıp, objektiflere sırıtmakla mı kaldı o kadar kişi?


Antalya’da Dünya Halter Şampiyonası başladı ve bitmek üzere. Kimin haberi var peki? Başta Halter federasyonu olmak üzere hiç kimsenin. Halter federasyonu, şampiyonaya katılan sporcuların listesini, organizasyonla ilgili güncel bilgileri yayınlamaktan bîhaber. Onlar, böyle zamanlarda ortaya çıkıp açıklama yapmak yerine, bir sporcu şampiyon olduğunda onunla birlikte çıkıp poz verir ya da federasyon başkanı seçimlerinde birbirlerinin kuyularını kazarken ortaya çıkarlar.

Hiç yorum yok: