28 Ocak 2011 Cuma

Biz Daha İyisini Yapana Kadar, En İyisi Bu!...




25. Üniversite Kış Olimpiyatları Erzurum'da başladı dün geceki muhteşem törenle.

Muheteşem diyorum, biz yaptık diye değil gerçekten öyle olduğu için. Anadolu Ateşi'nin 1500 dansçıyla oluşturduğu koreografi izleyenlerin ağzını açık bıraktı. Yabancı sporcuların gözlerindeki hayranlık ifadesini görmek "Bütün yorgunluğa, masrafa değdi." dedirtti. Ciritçilerin sahaya girmesi, Selçuklu devletinin simgesi çift başlı kartalın uçurulması, gökyüzüne süzülen semazenler her şey harikaydı.

Bir kez daha gördük ki, biz bir şey yaparsak en iyisini yapıyoruz. Tamam teknoloji olarak fazla bir materyal yoktu ortada, hele Pekin Olimpiyatları'ndaki (aslında karşılaştırmak bile doğru değil) teknolojinin yanında hiç bir şey kullanılmamış diyebiliriz ama teknolojinin içinde boğulmadan da mükemmel bir açılış nasıl yapılırmış herkese gösterdik.

87 yaşındaki FISU başkanının yorgunluktan kısılmış gözleri hayranlıkla açıldı, kendini alkışlamaktan alıkoyamadı. Bize bu gururu yaşatan herkese teşekkürler.

Gelelim aksaklıklara. Yazalım ki, bir dahakine daha güzel yapalım.
İlk göze batan, ülkelerin giriş sırasında çalan müziğin hep aynı melodi ve banttan verilmesiydi. Kortej geçişi boyunca sahnedeki müzisyenler soğuktan dondular, bir ara müzik aletlerini bile örttüler. Geçiş esnasında kültürel ezgilerimiz arka fonda canlı olarak çalsa, geçiş öyle yapılsa daha güzel olmaz mıydı?

Diğer bir konu, meşale yakımı. 4 ayrı sporcu, sahanın 4 köşesindeki meşaleleri tutuşturunca herkes devamını bekledi. Maalesef devamı gelmedi. Bütün olimpiyat açılışlarının en heyecanlı ve en ilginç kısmıdır olimpiyat ateşinin yakılması.
Başka bir yol bulunabilirdi, mesela 4 köşedeki meşale, yanarak ortada birleşir ve ana meşaleyi yakardı vb. Kısaca, meşale töreni çok sönüktü.

Diğer bir husus, içeriye alınmayan gönüllüler. Bu oyunlar için memleketlerine gitmemiş, beş kuruş para almadan o soğukta çırpınan o insanlara verilen sözlerin tutulmaması. Emeklerinin karşılığı olarak en azından bir köşede onlara da yer ayrılmasıydı. Stadda, kameralara yansıyan onca lüzumsuz insan vardı. Hadi stadda olmaz dedin, bari sporcusu olmayan kafileler cenaze alayı gibi 3 kişiyle yürüyeceklerine arkalarında yürümeye razı olacak onlarca gönüllülerle yürüselerdi.

Velhasıl, artısıyla eksisiyle harika bir açılış oldu. Eminim kapanış da aynı güzellikte olur. Oyunlar açısından pek iç açıcı bir durumda değiliz ama biz zaten bunu bilerek girmiştik. O yüzden pek üzülmüyoruz, şimdilik...

Hiç yorum yok: