20 Nisan 2010 Salı

Biz Adam Olmayız.


46. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu geçen haftaya damgasının vuran kazayla, tartışmalar arasında son buldu.

Tartışmaya sebep, Kolombiya'lı bisikletçinin son 200 metreye girilen virajda kaza yapması. Kazadan sonra her kafadan bir ses çıktı her zaman olduğu gibi. Bazıları yol pürüzlü, bazıları eğim fazla vs. bir sürü bahaneler üretilerek birileri suçlandı.

Bisiklet federasyonu başkanı Abdurrahman Açıkalın, kazaya Kolombiya'lı bisikletçinin hatasının sebep olduğunu söyledi. Olay kapanacak derken Türk bisikletçi Fatih Harmancı ilginç bir açıklama yaptı. Fatih'e göre kaza özetle şöyle: "virajın eğimi az ve o bölgedeki asfalt balıksırtı" şeklinde.

İçerden böyle bir açıklama gelince işler tersine döndü, şimdi ülkemizin, cumhurbaşkanlığı bisiklet turu şampiyonlar liginden bir alt kümeye düşmesi gündemde. Karar ilerleyen günlerde açıklanacak.

İşin garip tarafı, böyle bir yaptırıma rağmen bizden birinin çıkıp yangına körükle gitmesi. Ben yolda falan bir hata olduğunu sanmıyorum, görüntüleri izlerseniz Kolombiya'lı bisikletçi viraja girdiği anda arka tekerleğini kaydırarak dengesini kaybediyor ve yol dışına çıkıyor. Arkasında gelen diğer bisikletçilerin hiçbirinde kayma sebebiyle bir kaza yok. Hepsi süratli olduğu için duramıyorlar ve kaçınılmaz son. Kaldı ki, doğru diyelim yolda sorun var. Peki ağır yaptırımlara rağmen bu söylenir mi? Her doğru her yerde söylenmez diye bir söz var. Vatan, millet, Sakarya benzeri durumlar olduğu zaman yalan söylemek istemiyorsan; hiç bir şey söyleme.

Ne yazık ki bizim milletimiz bunu bir türlü yapamıyor. Dünya kupası elemelerinde İsviçre ile yaptığımız maçı hatırlayın. Yayıncı kuruluş büyük bir marifet gibi bütün yaşananları gözler önüne serdi. Hatta Mehmet Özdilek, yayıncı kuruluş dışında bir ekibinin ortaya çıkardığı görüntüler sonucunda ceza aldı.

Peki diğerlerinde nasıl? Yakın geçmişten örnek verelim. Yunanistan-Türkiye maçında Tuncay'ın golünden sonra sahaya envaî çeşit yabancı madde atıldı. Bunların ilk atılan bir ikisini anca görebildik, diğerleri atırlırken yunan rejisi en azılı düşmanlarının gol sevincini dakikalarca ekrana getirdi. Aynı durum Galatasaray-Panathinaikos maçında da yaşandı ve biz gene atılanları görmedik.

İşte bir olay, iki aynı durum. Biz -sanki her zaman yapıyormuşuzmuş gibi- görev için her türlü risk alınır derken millet menfaatleri doğrultusunda hareket ediyor ki bence de doğrusu bu.

İçimizdeki İrlanda'lılar olduğu müddetçe biz bir çok ligden küme düşeceğiz. Bu da ayrı bir kaçınılmaz son.

Hiç yorum yok: