26 Şubat 2010 Cuma

6 Hakem Mi Demiştiniz?





UEFA, 2009-2010 sezonundan itibaren Avrupa Ligi maçlarında 6 hakem (1 orta, 2 yan, 2 ceza sahası, 1 saha dışında) uygulamasına geçti. Eğer uygulama başarılı olursa ilerleyen yıllarda bütün maçlarda bu yöntemin uygulanmasına geçilecek.


Uefa'nın bu uygulamaya geçmesinin en önemli nedeni, (Platini'nin çağın gereklerine ayak uydurmamakta direnip, ısrarla teknolojiyi futboldan uzak tutmaya çalışmasını saymazsak) teniste de kullanılan "şahin gözü" adlı teknolojik yöntemin futbola uygulanmasının engellemek. Bu sistem topun içerde mi dışarda mı olduğunu anlamak için kullanılıyor teniste. Futbol uyarlaması yapılırsa, top kale çizgisini geçti mi geçmedi mi, penaltı mı, değil mi gibi hatalı kararlar tamamen ortadan kalkacak. Aynen NBA'de olduğu gibi hatalı kararlar tekrar izlenip, düzeltilecek.


Peki 6 hakem uygulaması şimdiye kadar başarılı oldu mu? Hayır. Kendi içimizden örneklerle iddiamızı destekleyelim. Galatasaray-Panathinaikos UEFA Avrupa Ligi grup maçı rövanşında, Ali Sami Yen'de Mustafa Sarp'ın 16. dk. da attığı gol orta hakem tarafından verilirken, yardımcı hakemin itirazları sonucu geçersiz sayılmıştı. Dün geceki maçtada saha içindeki yardımcı hakem gözünün 3 metre önündeki pozisyonu göremedi.



Gözleri bir kaç derece bozuk olan insan bile burdaki elle müdahaleyi rahatça görebilir. Eğer bu pozisyon; bu tür pozisyonları görmesi için oraya dikilmiş hakem tarafından da görülmüyorsa, işin içinde bir bit yeniği var demektir. Çalınan düdüklerde hep aynı tarafın aleyhine kararlar çıkarıp, gözünün ölünde olan biteni görmemezlikten gelip maçını bitiriyorsan; birileri seni bu işi yapman için özellikle oraya dikmiş demektir.
Ayrıca, bizim maçta görevlendirilen Gianluca Rocchi adlı İtalya'lı hakemin sicili hiç parlak değil. İtalya'da geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan, Juventus'un küme düşürülmesi, Milan ve Fiorentina'nın puan cezaları almasıyla sonuçlanan şike skandalında adı geçen isimlerden.

Tamam suç bizde de var. İşi oraya bırakmadan bitirecektik. Düzene çomak sokmak isteyenlerin hevesleri kursağında kalacaktı ama sezon başından beri kendi ligimizde de takımımızın oyuncularına kum torbası muamelesi edilmesine izin veren birileri olduğundan, eldeki malzemeyle bu kadar yapıldı bu iş. Şimdi bizim yapacağımız tonlarca kına alıp gerekli mercîlere iletmek. Onlar zaten bilirler nereye nasıl yakacaklarını.




Elinizden geleni ardınıza koymayın! Bu arslan sağlam ya da yaralı; herkese ve her şeye rağmen kükremeye devam edecek....

1 yorum:

Jordan dedi ki...

kale arkası hakemlerini uefa sırf bu tarz pozisyonlar icin atadı ama durum yine aynı.