4 Temmuz 2011 Pazartesi

Ağır Ol Da Molla Desinler...



Edison Arantes do Nascimento ya da hepimizin bildiği isimle Pele.

Hemen hemen her Brezilya'lı gibi bir ton ön isme sahip olan ama tamamen alakasız bir başka isimle anılan, dünyanın en iyi futbolcuları olarak gösterilen isimlerden biri Pele.

Niye Pele demişler? Bir rivayete göre çok yaramazmış o yüzden Peli diyorlarmış küçükken. Söylene söylene Pele olmuş.

Bizden bir rivayete göre de, Pele top oynamaya başladığı zamanlarda topa vurduğunda "pılı pılı" diye ses çıkarmış topun etrafındaki bez parçalarından. Bu ses bir tek Pele vurduğunda çıktığı için "pılı pılı" günümüze "Pele" olarak gelmiş. (Ben Halit Kıvanç'ın yalancısıyım.)

Neyse efendim konumuz Pele'nin soy kötüğü değil. Bu futbol üstadının boş boğazlığı.

Dikkatinizi çekmiştir, Pele hemen hemen her konuda yorum bildirir oldu son yıllarda. Fifa'nın politikası, M.City'nin transfer politikası, R.Madrid'in oyun sistemi, Maradona'nın teknik adamlığı, Messi'nin futbolcuğu vs.

Konuşmadığı alan yok nerdeyse. Yalnız hedef bir nokta var konuşmalarında: Arjantin.
Maradona'nın futbolculuğuna daha dil uzatamadı. (Yakında ona da başlar.) Ama futbol adamlığına bir sürü laf ediyor. (Bu konuda biraz haklı gerçi.) Yalnız kendisinin bir adımını görmedik bu konuda. Futbolu bırakalı yıllar olmuş ne hikmetse kendisini bir türlü gençleri. Amatör kümede bile teknik adamlığını göremedik. Kalkıp Maradona'nın, Mourinho'nun teknik adamlığına laf söylüyor.

Sayın Pele, öyle oturduğun yerden konuşmak kolay. Sizi kulübede görmek isteriz. Buyrun bakalım, bir görelim siz neler biliyorsunuz.

Alıp veremediği bir insan da Messi. Kendisine sorulan her soruyu Messi'ye bağlayarak bitiriyor. Yok "Messi, çok abartılıyor." Yok "Messi'nin dünyanın en iyisi olması için dünya kupası kazanması lazım." Yok "Messi, Barcelona'da oynadığı gibi milli takımda oynadan en iyi olamaz." Her bir soruyu Messi'ye bağlayıp çıkıyor mübarek.

En son söylediği de "Messi'nin benden iyi olması için 1283 gol atması lazım." Neymiş, Pele 1283 gol atmış, Messi bu sayıyı geçmeden en iyi olmazmış. Sen nerde attın bu golleri? Brezilya'da, Amerika'da. Tamam iyi topçusun ama neden bir avrupa kulübü yok? Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Liverpool o zamanların en iyi takımlarıydı? Sen niye buralarda hiç oynadın? (Yoksa teklif mi gelmedi?)

Brezilya, futbol çağının başlangıcındaki yeteneklerle avrupada tutunamamış süper yıldızlardan mürekkep bir lig. Amerika desen kıyak emeklilik için Türkiye, Arab ülkeleri gibi tercih edilen bir lig. (Bu günümüzde böyle, o zamanlar durum daha vahim).

Sen gitmişsin buralarda 1283 gol atmışsın sonra Messi beni geçsin diyorsun. Pele'cim siz ayrı dünyaların insanısınız. Tamam Arjantin ezeli rakibiniz diye ha bire laf sokuyorsun ama gerçek bu. Adam bu genç yaşta La Liga'da 200'e yakın gol atmış. 24 yaşında şampiyonlar liginde takımının en çok gol atan oyuncusu olmuş. Bütün dünya adamı "en iyi" olarak tanımlarken sen hala "o ciğer pis" derdindesin.

Robinho'ya Messi'den iyi diyorsun ama adamın para için gitmediği yer kalmadı. Hİç bir takımına Messi'nin verdiği katkıyı veremedi. Tamam Messi'yi sevmiyor olabilirsin. Bende sevmiyorum, Gérard Depardieu'nun gençlik halleri gibi sahada dolaşmasına, ayağına top aldığında "çamura basmadan kuru yerlere basarak karşıya geçeyim" diyen sosyetik bayanların yürüyüşü gibi millete çalım atmasına, masum yüzünün altında ikili mücadelelerde yaptığı çirkefliklere ifrit oluyorum ama adam hakikaten iyi oynuyor kardeşim. Yapacak bir şey yok. Yiğidi öldür hakkını yeme.

Sen böyle bir adamı kalkıp Robinho gibi biriyle karşılaştırıyorsan, sana da şüpheyle bakarlar haberin olsun. Haa, biraz da sus artık oldu mu? Ağır ol da molla desinler diye bir laf var bizde, sus biraz da bir şeyler biliyor sanmaya devam edelim biz seni. Biz de bir laf daha var, sen üzerine alınır mısın bilemem:

"Boş tenekeden çok ses çıkar."

Hiç yorum yok: