25 Haziran 2011 Cumartesi

TürCHIye Milli Takımı...



Geçtiğimiz aylarda masa tenisi milli takımımızın elde ettiği başarılar bazı sitelerde bir kaç sırayla yer aldı. Gözüne çarpanlarda detayına girmeden şöyle bir başlıklara bakıp geçtiler...

Masa tenisi Türk Milli Takımı oyuncularına bir bakalım: Şirin He, Melek Hu, Pengfei Jiang, Bora Vang, Pengfei Jiang...

Farkettiniz değil mi? Milli takımımız tamemen "meydin çayna". (Milli takımımızdaki bu Çin'li oyuncular tek bir kulübün çatısı altında spor yapıyor ülkemizde ama o konuya girmeyeceğim şimdilik.)

70 küsur milyon nüfusa, nüfusun büyük bölümünün gençlerden oluştuğu bir ülkede masa tenisinde başarılı olan hiç kimse bulamamışız, son yıllarda her alanda yaptığımız gibi masa tenisçi ithal etmişiz.

E, adamlar 2 milyar varlar nerden baksan. Bir kaç Çin'liyi alsak yokluğunu farketmezler. Bizden de iyi oynuyorlar. Daha ne olsun değil mi?

Peki masa tenisi federasyonu Türkiye genelinde bir araştırma yapmayı hiç düşündü mü acaba? İlköğretimlerde, liselerde, üniversitelerde olan masa tenisi takımlarından haberleri var mı? Bu takımlardaki yetenekli oyunculardan haberleri var mı? (Lisedeyken, Ticaret Lisesine giden bir kız öğrenci vardı masa tenisi okul takımında. Kız il birincisiydi, yenildiğini görmek nasip olmadı bize. Erkekler bile oynamaya cesaret edemezdi kolay kolay. Lisede oynadığıyla kaldı büyük ihtimal. Bir yönlendireni olmadığı için "çocuk da yaparım kariyer de kısmından çocuğu seçip; evli, mutlu, çocuklu yaşıyordur.")

Peki, milli takımımızda hiç mi yerli oyuncumuz yok? Var tabii ki? Ama onlar Çin Türk'ü abileri, ablalarından fırsat bulup takıma giremiyorlar ki? Röportajlarında bunu açıkça dile getiriyorlar, "Onlardan bize sıra gelmiyor." diye. "Kardeşim, çalışsınlar, daha iyi oynasınlar bileklerinin hakkıyla alsınlar yerlerini." diyeceksiniz?

Siz bu ülkede kimin bileğinin hakkını aldığını gördünüz? Amatör futbol ligleri hariç nerdeyse 10'a yakın futbol ligimiz var ama bir Aurelio bulup koyamadık milli takıma kaç yıldır. Almış başını gitmiş bir yabancı hayranlığı...

Tamam adamlar masa tenisinde 1 numara. Biz de bir numara olmak için Çin'lilere ay yıldız takıp maçlara mı sokmalıyız? Onun yerine, bu işi iyi bilen Çin'lileri antrenör olarak alsak, gençlerimizi yetiştirse, kendi evlatlarımız başarılı olsa daha iyi olmaz mı?

Bu yaptığımız bana Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılma sürecini hatırlatıyor. O zaman da bakmışlar ki ülke diğer milletlerden geri kalıyor, hemen ne yenilik varsa alıp getirmişler? Bir faydasını göremeyince de "gâvur icadı" deyip geçmişler. E temel n'olucak? N'olucak, fıkralara konu olmaya devam edecek...